Geografi

Peru är ett land i Sydamerika som gränsar till Bolivia, Chile, Brasilien, Colombia och Ecuador. Landet är geografiskt uppdelat i tre olika zoner; kust, berg och djungel. Längs kusten som vätter mot Stilla havet, hittar man även Perus huvudstad; Lima. Inåt i landet bryts kusten av med ökenlandskap för att sen övergå i Andernas bergskedjor. De östra delarna övertäcks sen helt med grönska där Amazonas djungel breder ut sig.

Se och göra

Perus kanske mest kända och besökta plats är förstås Machu Picchu, en av Inkarikets mest välbevarade ruiner och mångas smultronställe. Denna länge dolda oas ligger på hela 2400 m.ö.h., i landets sydöstra del och är väl värt ett besök under din tid i Peru. Inga ord kan beskriva denna upplevelse och därför lämnar vi det åt dig att förverkliga.

När du besöker Machu Picchu kan du inte missa Inkafolkets heliga dal, El Valle Sagrado de los Incasdär man hittar den ena förtrollande vyn efter den andra. Området sträcker ut sig i de peruanska Anderna och är hem åt arkeologiska minnesplatser och infödda bergsindiander. Dalen delas av den majestätiska floden Urubamba där äventyraren kan testa på både forsränning och paddling. 

För en flygglad historieälskare rekommenderas att flyga över Nazcalinjerna som finns i Nazcaprovinsen ca 40mil söder om Lima. Dessa linjer är geometriska mönster i ökenlandskap gjorda för ca 2000 år sen av Nazcafolket. Genom att flytta den mörkröda jorden och stenar har linjerna formats och uppifrån kan man se att de även utgör mönster och former av djur och figurer. Det finns många teorier om linjernas ursprungliga syfte, vad tror du att det var?

En stor del av Peru består av djungel, men inte vilken djungel som helst, utan Amazonasdjungeln. Här kan du bo i äkta djungel-lodger, slumra i hängmattor och uppleva regnskogen i sin naturliga skönhet. Ta en flodbåt på Amazonasfloden och njut av ett av världens sju naturliga underverk. I floden kan du se rosa delfiner om du har tur och för den modiga kan man ta en simtur med pirayorna i floden. Eko-turism i sitt esse.

De säger att man inte kan lämna Peru utan att lära sig att dansa salsa. Ta en kurs, gå ut och dansa på kvällarna eller gå och titta när proffsen dansar denna attityd- och fartfyllda dans. Salsa hittar du över hela Peru och du kan även fortsätta karriären när du väl är tillbaka i Sverige, eller varför inte tjuvträna innan du åker dit. 

La Mistura - för dig som älskar mat och dryck och inte får nog av att prova på detta världens tredje bästa matland (enligt den världskända kocken George Auguste Escoffiers ranking). Denna internationella matmässa äger rum i Lima, i September varje år och restauranger, producenter och finsmakare samlas för att njuta av mat, dryck och folkfesten. 

Kontakta oss

Du kan alltid enkelt nå oss genom att slänga iväg ett meddelande på Facebook.

Bli månadsgivare

Bankgiro: 642-7587

Organisationsnummer: 802452-7452

Läs mer här.

Håll dig uppdaterad
Gilla oss på Facebook
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev